Eleştiri: 'Bir "proje" olabilir ama "devrim" olması çok zor...'

Başlatan [lp]_endLeSs, Temmuz 26, 2007, 08:37:14 AM

Previous topic - Next topic

[lp]_endLeSs

[Bu yazı Seattle Times'ın Projekt Revolution hakkındaki yorumudur..]

Bir "proje" olabilir ama "devrim" olması çok zor...

Bir Devrim mi istiyorsunuz? Bu, o değil.

Linkin Park, bir kaç parçası günümüz olaylarına değinen yeni albümünde politikaya atılmış. Ama rap/rock grubunun az da olsa politik olması, kuşkusuz devrim yada değişim yaratmıyor. Ayrıca tura katılan diğer gruplarında politikadan haberi yok.. 

Sonuç olarak bu tura My Chemical Romance gibi sadece eğlence amaçlı bir grup katılıyor..Devrim mi? Hah!

Herşey bir yana, Projekt Revolution gerçekten çok enerjik bir tur. Bunun sebebi; 2 aydan az bir sürede bir milyondan fazla satan yeni CD siyle yılın başarı öyküsüne sahip Linkin Park.

Bu albüm, grubun diğer 2 stüdyo albümünden daha dinamik. Yıllarca verilen konserler, yapılan kayıtlar Linkin Park'a daha değişik bir sound kazandırmış. Parçalardaki hip-hop etkisi azalmış. Örneğin yeni albümün ilk single ı "What I've Done" parçasında hiç rap yok. Ve ayrıca grubun müzisyenlik anlayışı oldukça güçlenmiş.

Sözler genel olarak bildiğimiz Linkin Park tarzı (şikayetçi)..yada başka bir deyişle "inleyen" tarzda. Sözler ve rap yine "gençlerin üzerindeki baskılar, özgür yaşamanın zorluğu, gençken gayet varlıklı bir ülkede hiçbir sorumluluğun olmaması" gibi konuları işlemiş.

Linkin Park 30 lu yaşlarında, evli ve milyoner olmalarına rağmen diğer iki albümdeki sözlere göre daha inanılması güç sözler yazmışlar;

Örnek vermek gerekirse; "I'm sick of living" (yaşamaktan bıktım), "All the hurt inside, you learned to hide" (İçindeki yaraları saklamayı öğrendin), "Going out of my f*cking mind" (Lanet olası aklımdan çık), "I see pain" (Acıyı görüyorum), "Alone on a Valentina's Day" (bir sevgililer gününde yalnız olmanın ne demek olduğunu hiç bilmemiştim) ...

Tamam belki bu adamların üstüne çok gidiyorum. Bir rap parçası olan "Hands Held High" savaş, yüksek petrol fiyatları ve lafı ağzında geveleyen bir başkandan (Bush) bahsediyor.."The Little Things Give You Away" New Orleans & Katrina ile ilgili. Yani Linkin Park kişisel görüşlerinden, geniş çaplı olan herşeye değiniyor..Bu çok iyi.

Ama gerçek olan, yeni albümün sözlerinin, güzel soundunun "devrim" ile bir alakasının olmadığı..

Projekt Revolution konserinde devrim yaratacak birşey bulamayacaksınız. Politik bir yarış olmayacak..bu sadece bir parti olacak..İnsanlar dans edip, çılgınlar gibi eğlenecek..Yani herzamanki gibi "ticaret" yapılacak..

Devrim mi dediniz?

[lp]_endLeSs

Şimdi koyucağım çevirinin orjinaline Seattlepi.com dan bakabilirsiniz..Tamamını çevirmedim..LP ile ilgili olan kısımları koyucam sadece..Bu yazı 25 Temmuzdaki ilk Projekt Revolution konseri üzerine yazılmış ama konu aynı..

Projekt Revolution Kendini gösteriyor

İsim; isyan, yıkım, baş kaldırma, kargaşa, karışıklık yada en azıdan bazı güzel eski moda başkaldırmayı anımsatıyor. Her nekadar Projekt Revolution böyle birşey olmasada..2002 yılında başladığında, rock ve hip-hop ın birleştiği bir tur festivaliydi ve yıllık düzenleyen Linkin Park gibi görünüyordu.

5 yıl sonra, daha çok bir rock festivaline dönüştü. Ve en azından gençlerin tehlikeye karşı direnmesi adına küçük bir ilham için ciddi bir çaba arayışına girilmesine rağmen, hiçbir faydası olmadı.

Ayaklanmada ki eksiklik neydi.

Çarşamba günü White River Amphitheatre daki tüm gün festivalde 2 sahne vardı. 2. sahnede bir avuç dolusu çalışkan grup vardı ve 1. sahnede ise güçlü rock yapan Madina Lake, duygusal gidişiyle Saosin ve Mindless Self Indulgence, New York'dan zeki şarkı sözleriyle (I like my coffe black just like my metal) punk-pop grubu var.

Ana sahneyi kaprisli ve zor bir electro-rock rolü üstlenen Julien-K açtı, ardından Placebo..
:
:
:

Linkin Park'ın MCR den sonra farklı bir görevi vardı. Parça listesinde yeni albümden seçilmiş parçalar seçilmişti ama aynı zamanda nu-metal tarzı parçalar olan Hybrid Theory'den "Papercut", "One Step Closer", "Points of Authority"  ve Meteora'dan "Somewhere I Belong," "Breaking the Habit" ve "Don't Stay" vardı.

Festival bir devrimden çok proje ve rapden çok rock olucak. Ama Linkin Park, biodisel otobüsler kullanarak ve satılan her biletin 1 dolarını American Forests'a bağışlayarak çevre için birşeyler yaptı.

chaz_lp

paylaşım için saol bide LP nin bu duyarlı davranışlarını çok seviyorum yaa

a[LP]

Seattle Times her zamanki gibi ticaret yapılacak derken doru sölüyor. LPnin değişimi bazıları için devrim niteliğindede değil buda doğru. PR sadece eylence amaçlı yapılan bi organizasyon o kadar. politika karıştırmaya gerek yok. ama herşeye ramen bu turu renkli hale getirecek tek grup linkin park:) ayrıca LPnin satılan her biletinin 1 dolarını bağışlamasını takdir ettim. ''Bu çocuklar artık büyümüşler.''
put me out of my fucking misery?

lp_mike_chester

paylaşım için saol aynen bende cok duyaarlı özellikle mike shinoda bu konuda...:) canlarım benim...
ADS SINCE 1940  GELİYORUZ ! ! ! VENCEREMOS  ŞİMŞEKLER GRUBU ! ! !