Haberler:

Yapılan bir hata yüzünden forum 3 ay öncesine gitmiştir...
https://www.lpfanturkiye.com/forum/index.php?topic=5360.0

Main Menu

En son okuduğunuz kitap...

Başlatan ertyuop, Ocak 31, 2007, 05:46:53 PM

Previous topic - Next topic

Anders_Fridén

Emile Zola - Germinal

Konusu : Fabrikadan kovulan Parisli işçi Etienne Lantier, Montsou kömür madenine gelir ve kendisine bir iş arar. Burada karşısına ilk önce Bonnemort adında yaşlı bir madenci çıkar. Madende meydana gelen göçüklerden bir çok kez sağ kurtulduğu için kendisine "Güzel Ölü" anlamına gelen Bonnemort adı verilir. Hastadır ve öksürdüğünde ağzından yılların birikimi olan simsiyah kömür karası gelmektedir.

Lantier, daha sonra henüz ölmüş bir işçinin yerine işe alınır ve madendeki onüç aylık macerası başlar.

Lantier, burada Maheu ailesiyle tanışır ve onlarla birlikte hareket eder. Madene geldiğinde ilk karşılaştığı Bonnemort ise Toussaint Maheu'nün babasıdır. Lantier burada kaldığı süre içerisinde çevresini inceler. Arkadaşlarının, kendi sefaletleri hakkında bilgi edinmesinde büyük rol oynar. Burada yaşayan işçiler az ücretleri, günübirlik kazançları ve üstüne üstlük seks düşkünü tefeci Maigret'leri ile savaşmaktadırlar. Madende çalışan işçiler hergün tehlike ile içiçedirler. Zor yaşamları aldıkları yetersiz ücretle daha da zorlaşmaktadır. Bu arada Etienne Lantier bir sendika kurup işçilerden grev için para toplamaya başlar. Kısa zamanda davranış ve görüşlerinden ötürü işçiler arasında saygın bir yer edinir. Maden ocağının sahiplerinin ekonomik durumun kötüleştiğini ileri sürerek işçi ücretlerinin indirileceğini açıklamaları üzerine Etienne Lantier'nin önderliğinde işçiler greve gider. Grev uzayınca eldeki para yetmez olur ve buna dayanamayan bazı işçiler bir başka ocakta iş başı yaparlar. Bunların arasında grevin öncülerinden Maheu'nün kızı da vardır.

Olaylar burada bitmiyor. Daha sonra grevci işçiler, işbaşı yapılan kuyuya giderek burayı tahrip ederler. Kuyular yıkılır, makinalar kırılır, idare binası kuşatılır, tefeci Maigret öldürülür. Hava iyice gerginleşir. Bu arada devreye Jandarma girer. Bir olay esnasında Maheu vurulur ve ölür. Grevin en büyük destekçisi artık yoktur. Lantier yalnız kalmıştır. Çaresiz insanlar yeniden iş başı yaparlar, ama bu sırada filmin bir diğer kahramanı nihilist Souvarine kömür madenine bir sabotaj düzenler ve maden havaya uçar, insanlar madende mahsur kalırlar. Bunların arasında Lantier ve onun sevgilisi Catherine de vardır. Lantier kurtulur ama Catherine yaşamını yitirir. Bir kısım işçi de maden de çıkış yolu ararken göçük altında kalır. Bu sırada Maheu'nün oğlu içerde mahsur kalanları kurtarmak isterken grizu patlaması sonucu ölür. Maheu ailesinin çaresi iyice tükenmiştir. Sonuçta Belçikadan işçi getirilir ve jandarma gözetiminde işbaşı yaptırılır. Yerli işçiler yenilmiştir. İş başı yaparlar. Sosyalist Lantier ise geldiği gibi yürüyerek uzaklaşır.

------------------------------------------------------------------------------------

Ben yazmaya baslarsam kitabı yazarım =) alıntıdır o yüzden..Size tavsiye ederim gerçekten mükemmel bir kitap..Fransız ihtilalinin ne kadar haklı bir ihtilal oldugunu bence bu kitapta anlicaksınız ve düşüncelerinizde tamamen değişebilir..İnsanların ne kadar zor şartlar altında yaşadıklarını , açlık ve sefalet içinde kömür madenlerinde calıstıklarını ve bu insanların haklarını burjuvanın nasıl sömürdüğünü görüceksiniz..Tüyleriniz diken diken olur inanın..Şahsen benim öyle oldu ve baya bir etkilendim..Emile Zola en sevdigim yazarlardandır..

I wanna Chaos for FREEDOM !

Born to Rock , Drink and Fuck !

ewrimcan

tarih test kitabım!! :D 

j.steinbeck - gazap üzümleri. daha bitiremedim ama.

işine geleni basan basına basalım

gokhan

arkadaslar bundan sonra kıtap ısmını yazan ufak bı ozet yazsın kıtap hakkında lutfen bızde ona gore bakalım..

ölü gelin

beyaz çizgisiz a3 kağıdına 1 buçuk satır artalığıyla kağıdın üst ve alt kısmından 3 er buçuk santim boşluk bırakarak yazalım olurmu hocam  haa noktalama işaretleri çok önemli  :D abi kitabın  özetini yazdırıpta napcan ya :D işim gücüm yok onla mı uğraşcam :D :D

gokhan

Quote from: ölü gelin on Şubat 17, 2007, 11:31:19 AM
beyaz çizgisiz a3 kağıdına 1 buçuk satır artalığıyla kağıdın üst ve alt kısmından 3 er buçuk santim boşluk bırakarak yazalım olurmu hocam  haa noktalama işaretleri çok önemli  :D abi kitabın  özetini yazdırıpta napcan ya :D işim gücüm yok onla mı uğraşcam :D :D
hayır arkadasım :)) ama temasını bızımle paylasabılırler oyle dı mı ??? ;)

LpNumB

Halit ertuğrul - Dünyayı Ağlatanlar
Kitapta dünyadaki tüm diktatörlerden bahsediyo daha doğrusu tüm diktatörlerin hazin sonundan bahsediyo beni baya sardı 2 qünde bitirdm zaten 142 sayfa okumanızı öneririm  = )

gokhan

Quote from: LpNumB on Şubat 18, 2007, 05:31:58 PM
Halit ertuğrul - Dünyayı Ağlatanlar
Kitapta dünyadaki tüm diktatörlerden bahsediyo daha doğrusu tüm diktatörlerin hazin sonundan bahsediyo beni baya sardı 2 qünde bitirdm zaten 142 sayfa okumanızı öneririm  = )
acıklaman  ıcın teskrlr :)

shimy

tanrılar okulu-stefano elio d'anna
tamamen felsefe kitabı felsefe sevenler ve insanın varoluş amacını merak edenler okuyabilir ben henüz yeni başladım ama bayıldım en baştan saran bir kitap
diktatör terminatör moderatör traktör smilatör SHİMY FORUM KURALLARI
SİYAHERŞEYDİR  ....    SİYAHERYERDEDİR...

ölü gelin

sınıfta kalmamak için orhan pamuk'un kar romanını okuyorum :S

LP_GİRDABINDAYIM

hadi bana seni anlat  can hikmetdeğirmenci
METAL HANÇER GİBİ GİRER BEDENE
SAPLANIR KALIR DAMARDA
AKAR GİDER KARANLIGA
SİYAH KANINLA...

delilah

V.C Andrews Gölgeli bahçe.... bir andrews klasiği....
IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

soy un pedredor..I'm a loser baby
so why don't you kill me?!

shimy

babam öldüğünde ağlamadım-iris galey

öz babası tarafından 9 yaşından itibaren sürekli cinsel istismara maruz kalan bir kızın en sonunda 14 yaşına geldiğinde her şeyi annesine anlatması ve babasının bunun üzerine intihar etmesi konu ediliyor tavsiye ederim ;)

delilah

anam o kitabı okumak istiyorum heman ne babalar var yaa.... tam trajedi bana göre :'(
IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

soy un pedredor..I'm a loser baby
so why don't you kill me?!

shimy

evet alın ama mümkünse kitabın orjinal çevirisini alın kısaltılmışı bok gibi yayın evinin adı hatırlasam verirdim ordan almayın diye yani kitap baya kalın aslında ona dikkat et ;)

beanlie

yüzüncü ad die saçma sapan bi kitaptı tavsiye etmiorum iğrenç bir şey zaton o kitabı okudktan sonra kitap yüzü açmadım zaten ilk we tek okudum kitaptı  ;D