Haberler:

Yapılan bir hata yüzünden forum 3 ay öncesine gitmiştir...
https://www.lpfanturkiye.com/forum/index.php?topic=5360.0

Main Menu

nutuk - ATATÜRK

Başlatan ewrimcan, Aralık 01, 2006, 06:51:17 PM

Previous topic - Next topic

ewrimcan

okuyun. adam gibi adam olmak istiosanız.
http://www.nutuk.org/

Atatürk, 15 Ekim 1927 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin büyük salonunda Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kurultay üyelerine sesleniyordu. O tarihte henüz "Atatürk' adını almamış olan Gazi Mustafa Kemal, tam 5 gün süren tarihi konuşmasında 1919 - 1927 yılları arasındaki gelişmeleri kendi kaleminden, kendi sesinden aktardı. Daha sonra "Nutuk, Büyük Nutuk, Söylev" adlarıyla anılan bu uzun konuşma Osmanlı İmparatorluğu'nun son günleri, ulusal bağımsızlık mücadelesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu üzerine bilinen en önemli kaynaklardan, tarihi belgerden biridir.

Nutuk, tarihe yön veren bir liderin olaylara bakış açısını birinci elden anlatır. Mustafa Kemal'in yaşadıklarını, bir diğer deyişle yaşam öyküsünü hemen her sayfada izlemek mümkündür. Eserin bir diğer önemli yanı da, parti üyelerine ve topluma "genç Cumhuriyet'in ideoloji"sinin ve geçmişin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin en yetkili ağızdan aktarımıdır. Bu konuşmanın, söz konusu dönemde yükselen aykırı seslere karşı net bir bildiri, muhalefete dönük şüphe bulutlarını dağıtmaya yönelik bir "kamuoyu" açıklaması olduğu da hatırlanmalıdır. Tüm bu nitelikleriyle "Nutuk" sadece ülkenin, bölgenin, uluslararası ilişkilerin tarihi için değil, tarihe yön veren liderlerin davranışlarına ve zihin yapısına örnek oluşturması adına da özel bir ilgiyi hak eder.

Pek çok lider gibi Atatürk de, kendinden sonra gelen kuşaklar tarafından çok farklı biçimde değerlendirilmiş, kimi zaman destansı bir kişilik olarak yüceltilmiş, kimi zaman da acımasızca, hatta nefretle yerilmiştir. Dolayısı ile böylesine kilit bir kişiliğin serinkanlı ve nesnel bir incelemesi için ilk adım kuşkusuz onu dinlemek, ya da diğer bir deyişle Nutuk'u okumak olmalı. Bu sitedeki belgede Nutuk'un günümüz okuyucusu için anlaşılması zor dili Bedi Yazıcı tarafından sadeleştirildi. İlk olarak 1995 yılında iki ciltlik bir kitap olarak basılan bu belgenin özelliği ise Atatürk'ün kendi kaleminden çıkan özgün metinle, dil içi çeviri sayılabilecek uyarlanmış metnin yan yana kullanılması. Bu uygulama okuyucuya her bir sayfada karşılaştırma olanağı sunuyor.

Nutuk, bu sitede herkese açık ve herkesin anlamasına olanaklı biçimde okunmayı bekliyor. Kulaktan dolma bilgileri ve sloganları, ilgiye ve nesnel bilgiye tercih eden bir toplumun üyeleri olarak bu okumayı, tarihe karşı duygusal bir sorumluluktan öte günümüze ve geleceğe yönelik bir gereklilik olarak düşünmek daha doğru görünüyor.

işine geleni basan basına basalım

ewrimcan

okuyun ve bu adamın milletini ne kadar sevdiğini ve milletine ne kadar güvendiğini görün.
biz şimdi milletimizden umut bulamıyoruz. okuyun ve nasıl bir milletten nasıl bir millet haline geldiğimizi görün.

milletten kasıt türk vatandaşlarıdır.

delilah

bazı yerlerden (resmi yerlerdi kusura bakmayın adlarını unuttum  :() burs almak için mülakata gidildiğinde nutuktan sorular soruyorlar.  ufak bir hatırlatma olarak yazayım demiştim..
IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

soy un pedredor..I'm a loser baby
so why don't you kill me?!

ewrimcan

“ …Temel ilke, Türk Ulusu’nun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve gönençli olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık önünde, uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamaz.
   Yabancı bir ülkenin güdümüne girmeyi istemek, insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü, uyuşukluğu benimsemekten başka bir şey değildir. Bu aşağılık durumuna gerçekten düşmemiş olanların, isteyerek başlarına yabancı bir yöneticiyi getirmeleri düşünülemez.
   Oysa Türk’ün onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa, ölsün daha iyidir.
   Öyleyse ya bağımsızlık ya ölüm.
   İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktı.
   Bir an için bu kararın uygulanmasında başarısızlığa uğranacağını düşünelim, ne olacaktı? Tutsaklık.
   Pekiyi efendim, öteki kararlara uymakla da sonuç bu olmayacak mıydı?”

§ïяĝαиα

bizde vardı böle 3 tane kalınkalın cilt bi tanesini aldım elime sahiden okurken gözlerim doldu neler yapmış bu adam şimdiki halimize bakıpbakıp güldüm çökmüşüz ..... itirazı olan şeyetsn
NETE KAFA İZNİ
v for vendetta'yı unutmayın da...

ewrimcan

duygulanmamak işten diil de bişi sorcam bu şeetsin ne oluyor?

gokhan

sıte acılmıyo kı ewrım :(

§ïяĝαиα

Quote from: ewrimcan on Mart 29, 2007, 08:27:47 PM
duygulanmamak işten diil de bişi sorcam bu şeetsin ne oluyor?
o muu o benim bundan sora her iletime ekliyceğim her kapsama giren cümle herkes ne anlıosa onu anlasın çünkü şey çok kapsamlı bi kelime yani imaya girmio hiç diilse ... :D
NETE KAFA İZNİ
v for vendetta'yı unutmayın da...

neverforgivenangel

ya varya şu yeni nesil gençlik nutuğu bir kere olsun okusa varya bu ülkeye kimse dokunmaya cesaret bile edemezde....her T.C. vatandaşının öncelikle okuması gereken ilk kitap nutuktur....
hoş ya ben okulda tarihten sınav olurken 4 sorunun 1 i nutuktan gelirdi:D

selinkinpark

bence okulda(lise)ders olarak okutulabilmeli...

özgür69

bu aralar zaten NUTUK satışlarında patlama olmuş, alanların çoğunluğunuda öğrenciler oluşturuyormuş ( geçenlerde haberlerde izlemiştim )
.                                      

gokhan

Quote from: selinkinpark on Nisan 01, 2007, 02:35:32 PM
bence okulda(lise)ders olarak okutulabilmeli...
olabılır aslında guzel bı fıkır..

ewrimcan

Quote from: gokhan on Mart 29, 2007, 09:56:01 PM
sıte acılmıyo kı ewrım :(

eşşolular, kapanmış site.

ders kitabı olarak okutulur aslında. milli eğitim bakanı olduumda el atayım şu işe. :) ciddiyim yalnız.

neverforgivenangel

o kadar beklemeye gerek var mı ki? hep birlikte bi imza kampanyası başlatalım....zaten sesimizi de duyurmuş oluruz. kamuoyu desteği ile de bunu başarabiliriz... valla ya.. şu öss den sonra başlatalım kampanya....ciddiyim bakın

özgür69

harbiden süper olur arayada LPFT nin reklamını sıkıştırdıkmı bide "r...." sloganı, iş tamam vatana ve millete hatta ousanın cebine faydamız olur ;D
.