monte kristo kontu - alexandre dumans

Başlatan ewrimcan, Kasım 24, 2006, 04:21:33 PM

Previous topic - Next topic

ewrimcan

dumans'ın başyapıtlarından birisidir. Tüm zamanların en iyi romanlarından biri sayılır. Dumas'ın 1844 yılında yazımını bitirmesinden sonraki 2 yılda, 18 bölümlü bir seri olarak yayınlanmıştır.

Romanda yer alan olaylar Fransa, İtalya ve bazı Akdeniz adalarında geçer. O dönemde Avrupa'da ki Türk algılayışı hakkında bazı küçük ipuçları da romanda yer almaktadır. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nu epey meşgul etmiş Tepedelenli Ali Paşa 'nın romanda adının sık sık geçmesi, Türk okuyucuları açısından ilginç noktalardan birisidir.

Etkiler  [değiştir]Dumas eserini yazarken birçok olay ve kaynaktan etkilenmiştir. Romanda hakim olan "Bin Bir Gece Masallarındaki" gibi serüvenden serüvene devam eden, bir maceracının hiç eksilmeyen intikam duygusudur. Elde ettiği eşsiz zenginlik ve yaşadığı lüks hayat bile onu bu duygudan asla uzaklaştırmaz. Sadece yıllarını çalan ve ona unutamadığı kabuslar yaşatan insanları değil tüm aileleriyle birlikte cezalandırmadan kaçınmaz. Tüm olup bitenin, kendisini o kadar sene kaldığı hapisten, aklını koruyarak çıkaran tanrının isteğinin tecellisi olarak düşünmektedir.

Romanda Dantès dışında yaratılan karakterler, çıkarları için savaşan güçlü karakterlerdir. Ancak hiç biri Monte Kristo Kontu kadar iradeli ve etkileyici değildir. Kontun hikayeleri dönemin birçok yazarını etkilemiş ve oyunlara konu olmuştur.

Monte Kristo Kontu, serüvenlerinin ilgi çekiciliği yüzünden birçok defalar televizyon ve sinema filmi olarak çekilmiştir.

işine geleni basan basına basalım

selinkinpark

hıı izlemistim bunun filmini...

delilah

filmi çok güzeldi kitabı okumadım ama..
IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

soy un pedredor..I'm a loser baby
so why don't you kill me?!

immortal

filmi çok etkileyiciydi yaa.İnsana hakkaten yaşamak için mücadelenin ne olduğunu anlatıyor.
I CAN'T SEE THE MEAN OF THİS LİFE

ewrimcan

keşke filmi izlemeden kitabı okusaydınız. ben bir kaç sahnenin gereksiz, bazılarının da eksik olduunu gördüm.  belki de çevridendir die düşünüorm. :D

işine geleni basan basına basalım

selinkinpark

üzülme ewrim hatırlamıyorum :D kitabı okur yine izlerim filmi((:

delilah

ben de okumayı planlıyorum nasıl olsa dünya klasikleri feci ucuza satılıyo
IT DOESN'T EVEN MATTER!!!

soy un pedredor..I'm a loser baby
so why don't you kill me?!

makinacı

okudum ben bunu "cont de monte cristo"...gzel bi kitap la...
yalarım yutarım sonra s.çar başımın üstünde tutarım...

nagiyan

abi siz bunları orta okul yıllarında hatim etmedinizmi? :lol: n hala konusuonuz? :bonus:
manalar elimizde,davalar dilimizde,biz gideriz mezara hey mezaaaraaaa!

king90

yaa bende son 100 sayfasına kadar okudum son 100 sayfasını okuyacak fırsat bulamıorum kitabını okumak için filmide izlemedim haaa

Mike989

filmini izlemiştim çok güzeldi. ama kitabını okumaya maalesef fırsat bulamadım

Roswegas

filmini izledim ben de

baştan çok güzel gitti ama sonu pek de hoşuma gitmemişti.

tamam eninde sonunda yavuklular kavuşçaktı, kötü adam ölcekti de daha farklı da olabilirdi gibi..

lp_jean

filmini izlemiştim ama bazı yerlerde sıkıldığımı itiraf etmeliyim

maneater

kitabı da okudum filmide izledim vala.güzeldi bence ama kitabı küçükken okumuştum tabi o zaman daha çekici gelmişti konu olarak...
//her adımım daha derine ölüyorumm....!