Haberler:

Yapılan bir hata yüzünden forum 3 ay öncesine gitmiştir...
https://www.lpfanturkiye.com/forum/index.php?topic=5360.0

Main Menu

darağacında üç fidan

Başlatan ads1940, Şubat 22, 2008, 05:03:31 PM

Previous topic - Next topic

ads1940

DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN

Nihat Behram'ın; 12 Mart Darbesi sonrasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın dışarıda son günlerini, yakalanışlarını anlatan belgesel anlatı tarzında bir kitaptır. Mahkûmların 6 Mayıs 1972 tarihinde darağcına çıkış öyküleri ve idam anları çok patetik bir üslupla anlatılmıştır. Bazı bölümlerinde şiirlere de yer verilen kitapta 30 sayfa Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarına (siyah-beyaz) ayrılmıştır.

Darağacında Üç Fidan, Mayıs 1976'da yayınlandı. Bu yapıt aynı adla (Darağacında Üç Fidan) belgesel anlatı tarzında on sekiz gün süren bir dizi yazıdan sonra kitaplaştırılmıştı. Dizi, yayını süresince hemen her gün ağır cezalık dava ve toplatma konusu ediliyordu. Kitaplaşan yapıt ağır baskılara uğradı. Sonunda kitap yasaklandı, dağıtılan ilk altı baskıdan raflarda kalanlar toplatıldı. Yedinci basımının kurşun dizgileri baskı makinesinden sökülerek el konuldu. 1980 Darbesi, kitap üstündeki baskıyı daha da koyulaştırdı. Eser, 80'li ve 90'lı yıllarda gençler arasında başka kitapların içine konularak gizli gizli okunan bir kitap oldu. Kitabın yazarı Nihat Behram hakkındaki ağır ceza davaları ise sıkıyönetim mahkemelerine devredildi. Bunun üzerine yazar, 1980 yılında yurtdışına çıkmak zorunda kaldı ve 17 yıl politik sürgün hayatı yaşadı.

Darağacında Üç Fidan, 1988 yılında Yürekleri Şafakta Kıvılcımlar adıyla yeniden yayınlandı. Ama tekrar toplatıldı. Uzun süren hukukî mücadeleler sonrasında kitap için beraat kararı çıktı. Yazar Nihat Behram da 1996 yılında Türkiye'ye geri döndü. Tutuklandı, fakat kitabın beraat kararını kanıtlayarak serbest bırakıldı.

Darağacında Üç Fidan, 1998 yılında şu anki yayınevi tarafından yeniden piyasaya sürüldü. Kitabın yeni baskılarında, 30 sayfalık galerideki resimlerden birinin posteri bulunur
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE

selen

daha önce belgeselini izlemiştım en az onun kadar etkilendim ben herkezin okumasını tavsiye ederim

ölü gelin

hımmm 17 yaşlarındayken okumuştum ben de ...
4 yıl geçti üstünden
siyasete duyarlıymış gibi görünen  ve türk solunu yeşil parkalı üniverste öğrencilerinden ibaret bilen liseli gençlerin favorisi
deniz gezmiş'i  seviyormuyum evet hala idolüm ama bu kitaptan önce devrim ve türk soluyla ilgili bilinmesi gereken çook şey var
abdullah öcalanın da 68 kuşağı solundan çıkığını bilmek gerekir mesela

madison

Quote from: ölü gelin on Mart 05, 2008, 09:57:29 PM
abdullah öcalanın da 68 kuşağı solundan çıkığını bilmek gerekir mesela
yandaş çekebilmek ve kafa karıştırmak için, çürük elmalar her yerde var...

ölü gelin

bunun çürük elmalıkla bi ilgisi yok marksist öğretiyi bi kez oku o zaman gayet iyi anlarsın

lp_mike_chester

ben bu kitabı konuyu acan arkadaşla okudum=) baya güzel herkesin okumasını tavsiye ederim
ADS SINCE 1940  GELİYORUZ ! ! ! VENCEREMOS  ŞİMŞEKLER GRUBU ! ! !

Doqqyjuice

henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.

asıldık ey halkım, unutma bizi...

ugur mumcu
Remember remember the nineteenth of November...

madison

Quote from: Doqqyjuice on Nisan 03, 2008, 08:45:15 PM
henüz çocukluğumuzu bile yaşamamıştık. bir kadın eli değmemişti ellerimiz. bir sevgiliden mektup bile almamıştık daha. bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. herkes tanıktır ki korkmadık. içimiz titremedi hiç. mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere.

asıldık ey halkım, unutma bizi...

ugur mumcu
[/quote] çok güzel...
ölü gelin önemli olan içinde bulunduğun grup değil,birey olarak ne düşündüğün ve yaptığındır,,o çürük elma olmayı seçmiş...

ölü gelin

grup olmadan birey olduğunu bilemezsin öyle değil mi ?

madison

birey olarak fevri hareket etmek bi tercihtir,önceden dahil olduğun gurupla bağdaşması gerekmez sonradan çizdiğin yolun değişmesi,,benim görüşüm böle

ölü gelin

pfff sıktı iyce  gözleme hamuru gibi nereye çeksen oraya gidiyo yolun sonradan değişmesi diye birşey yok o fikir zaten vardı aman neyse ne biliyosan o tamam 

madison

eğer onlar bugün yaşasa ne akp iktidar a gelirdi,hergün bi arap şeyhi türkiye de cirit atardı.O günkü başkaldırı olmadığı için umut yok bugün,sonumuz kötü..