Haberler:

Yapılan bir hata yüzünden forum 3 ay öncesine gitmiştir...
https://www.lpfanturkiye.com/forum/index.php?topic=5360.0

Main Menu

Uyanışlar,Oliver Sacks

Başlatan thanoth, Temmuz 04, 2007, 10:42:40 PM

Previous topic - Next topic

thanoth

İngiliz bir nörolog olan Oliver Sacks,(1933-...) bugüne kadar pek çok kitap yazmıştır durup dururken.Kitaplarında nediren insan beyninin karmaşıklığının,verdiği çoğu tepkinin saçmalığının ve kimi fonksiyonların eksikliğinde ne olduğunu anlatmaktan kaçınır.

Ame ne eksiklikleri gerçekten eksiklikmiş gibi anlatır ne de saçmalıkları aşağılar.

Bahsettiğim kitap,Awakenings,adamın ikinci kitabı.(1973) Filmi de varmış (şimdi gördüm) (türkçeye ne diye çevrildi bilmiyorum ama kesin çevrilmiştir) (evet,çevrilmiş, "Uyanışlar")

1920'lerde dünyayı kasıp kavuran (sayılabildiği kadarıyla 5 milyonun üzerinde kayıp) bir salgın hastalık hakkında.

Encephalitis lethargica.Ya da uyku hastalığı.

normal seyreden bir enfeksiyonken beyinle ilgili semptomlar vermeye başlıyor bu hastalık.(çift görme,olmayan ağrılar,büyük yorgunluk,katatoni ve kimi vakalarda mutlak koma.)

hastalığı kaptığı düşünülenlerden neredeyse hiçbiri kurtulamamış.ölene kadar koma halinde kalmışlar.Kitap oliver sacks'in Levodopa (ya da L-dopa) enjekte ettiği hastaların uyanışını anlatıyor.

1969 civarında.

Bahsetme ihtiyacı duydum çünkü Neil Gaiman's Sandman'in ilk cildinde bu hastalıktan bahsedilmişti ve ben bunun gerçekten yaşandığını düşünmemiştim.Sadece 9 yıl içinde dünyayı böylesine kasıp kavuran bir hastalığın nedeninin hala bilinmemesi dehşete düşürücü.Siz duymuşmuydunuz bu olayı?

edit,çok fazla "ve" demişim bir yerde ve feci heyecanlı bir görüntü oluşmuş :D